De Elisabeth van Thüringenprijs werd in 2015 voor het eerst uitgereikt. De kunstprijs was dat jaar bestemd voor de opdrachtgever en voor de uitvoerend kunstenaar van een voorbeeld stellend kunstwerk/project in de gezondheidszorg. De prijs wordt driejaarlijks uitgereikt door de Stichting Elisabeth van Thüringenfonds.

Doelstelling

Het doel van de kunstprijs is het stimuleren van kunst die het welzijn en welbevinden van patiënten, bezoekers en medewerkers in de gezondheidszorg bevordert. Voor meer over de relatie tussen kunst en gezondheidszorg zie Genees(kunst).

Omschrijving

Het kunstwerk of kunstproject is niet gebonden aan een specifiek medium. Het kan meerdere vormen hebben en het kan zich over verschillende beeldende kunst- en ontwerpdisciplines uitstrekken.

Nominaties

Scouts, die hun sporen in de kunstwereld hebben verdient, dragen kunstprojecten aan. De jury stelt hier een shortlist uit op en kiest het winnende project. In 2018 kunnen zorginstellingen zelf hun nog te realiseren kunstprojecten aandragen.

Kunstprojecten

In aanmerking voor de kunstprijs 2015 kwamen kunstenaars en organisaties in de Nederlandse gezondheidszorg die gezamenlijk kunstwerken en/of kunstprojecten hebben gerealiseerd die het welzijn en welbevinden van patiënten en gebruikers vergroten. In 2018 gaat het om nog te realiseren kunstprojecten in de zorg.

Geldbedrag

De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 50.000. Het geld is te besteden aan nieuwe kunstwerken of aan kunstprojecten binnen de gezondheidszorg. De kunstprijs wordt toegekend aan zowel de kunstenaar(s) als de opdrachtgever (s). De eerste keer, in het najaar van 2015, werd de prijs uitgereikt voor bestaande kunstwerken. Door aandacht te besteden aan zo’n bestaand werk wordt een voorbeeld gesteld voor volgende uitreikingen, die gaan naar nog uit te voeren werk.

Beoordeling

De onafhankelijke jury in 2015 bestond uit experts van de kunstwereld en was samengesteld door de bestuur van de Stichting Elisabeth van Thüringenfonds. De shortlist werd samengesteld op basis van voordrachten van scouts, van derden en van de juryleden zelf. Tijdens de prijsuitreiking werden de winnaars bekendgemaakt.

Partners

De prijs is een initiatief van de Stichting Elisabeth van Thüringenfonds, maar is mede mogelijk gemaakt door de samenwerking met het Frans Hals Museum|De Hallen Haarlem.

Uitreiking

De eerste uitreiking vond plaats op maandag 23 november in De Hallen Haarlem aan de Grote Markt te Haarlem.

image001     logo haarlem

 

LOGO-FHM-DHH